Metal Gear Solid: Peace walker

Jag har fortfarande inte spelat ut spelet fullständigt men klarat storyn och spelat tonvis med extrauppdrag etc. Detta spel gjordes från början till den bärbara konsolen PSP men nu finns den att nå för oss Playstation 3-spelare med genom "Metal Gear Solid HD Collection" som innhåller tre st MGS-spel på en skiva.

Till en början var spelet nytt, annorlunda och häftigt. Storyn fångar en direkt och självklart är inte allt så glasklart som man kan tro till en början. Är man ett fan av MGS-serien är detta spel ett måste även om det har några små brister som bekräftar att detta spel enligt många är ett officiellt spel i serien.

Men för den som är okänd med genren stealth-action eller bara gillar tv-spel så är det ändå värt att spela. Det är så oerhört stort och gång på gång får man upp nya funktioner och samlar soldater till sin armé vid basen Outer Heaven i Sydamerika.

Mer om storyn lämnar jag därhän för den är jäkligt invecklad och antingen fastnar man, eller inte. Spelet får utan tvekan 5 av 5 i betyg och är ett av de bästa spelen någonsin, alla kategorier inräknat. // Max Colliander


Spirit - Stallion of the Cimarron

Jag hade tänkt se den här filmen för massvis med år sedan men den gången blev i stället första gången jag såg en japansk tecknad film (Spirited away). Nu blev det dock rätt.

Spirit, en häst från vildmarken i Amerika skiljs åt från sin flock när människor (kolonisatörer) intar Amerika och tillfångatar hästar att använda. Spirit är dock inte vilken häst som helst utan ovanligt svårt att tämja och tillsammans med en indian lyckas han sedan fly tillbaka till vildmarken.

Jag hade inte så höga förväntningar på filmen och tycker den var rätt okej, 3 av 5 i betyg. Att det blir en trea i alla fall beror på musiken i filmen som är riktigt bra, men vad annat kan man tänka sig när musiken görs av Bryan Adams och Hans Zimmer. Kan dock påpekas att jag kan ha missat saker då jag såg den sent på natten med Sarah efter en kväll på krogen, men slutet tycker jag var alldeles för smörigt gulligt. // Max Colliander

Spirit, filmrecension på Max Collianders blogg

Att arbeta

"Arbetar vi för att leva, eller lever vi för att arbeta". Citat hört i debatten som blossade upp i samband med Fredrik Reinfeldts förslag om höjd pensionsålder. // Max Colliander


Sommarlov 2012

Sommarlov och det kunde inte börjat bättre, solen skiner och kl 08.00 var jag på gymmet för en timmes träning. Är glad och har mjölk och hembakade chokladbollar och lyssnar på Ugglas gamla klassiker :). // Max Colliander
 
Mitt Decennium
Å ljuva åttiotal vår tids ständiga kval
då nu vårt land syns farligt dött
inga Porschar som kör
ingen champagneodör
inget smörslungat hummerkött.
Åh åh åh varenda dag slår eländet nytt rekord
Åh åh åh nästan som om ni var satta på fattigvård

Visst lider ni nöd äter " Kalles " på bröd
och nu tvingas dricka blaskigt öl.
Men är det så illa ställt ni tror det är svält
för ni saknar en svimmingpöl.
Åh åh åh allt detta jämmer som hänger så tungt i skyn.
Åh åh åh ska inte lyckas dra ner mitt humör i dyn.

Ska vi gå ut och möta livet du och jag
den lilla tid som vi är här
gå ut och se om det har hänt nåt nytt idag.
Nu när alla blickar bakåt.
Ägna er åt gårdagen ni men jag är inte road utav nostalgi
så vi går ut och möter livet du och jag nu här idag.

Varje tidningsnotis är om bankernas kris.
Vår oslagbara utlandsskuld.
Enda strimma av hopp är de elitmän i topp
som tilldelats SM-guld.
Åh åh åh men jag har vunnit en minst lika prisvärd nål.
Åh åh åh bland miljoner spermier gått först i mål.

Ska vi gå ut och möta livet du och jag
den lilla tid som vi är här
gå ut och se om det har hänt nåt nytt idag
nu när alla blickar bakåt.
Kalla mig för barnslig och dum
men jag befinner mig i mitt decennium.
Så vi går ut och möter livet du och jag nu här idag.

Mens ni längtar tillbaks till igår
och det åttiotal som flytt.
Så kan vi andra nu skönja en vår
och kanske skapa någonting nytt.
Ska vi gå ut och möta livet du och jag
den lilla tid som vi är här
gå ut och se om det har hänt nåt nytt idag
nu här idag.

Watchmen

Watchmen utspelar sig i mitten av 1980-talet och är en sci-fiction film som utspelar sig på i en alternativ verklighet. Superhjältarna som bl.a. räddade undan USA från världskrig med Sovjet har nästan alla slagit sig till ro och lever lugna liv. När plötsligt en av dom mördas träffas de igen och gamla känslor och historier blossar till liv igen.

Jag hade aldrig hört talas om Watchmen tidigare men filmen är tydligen gjord utifrån ett seriealbum med samma namn (och story). Då jag inte hade någon tidigare kunskap om storyn var det lite svårt att hänga med ibland och bortsett från en hel del väldigt detaljerade våldsccener (yxor i huvuden etc.) så gillade jag filmen mycket.
 
Vill gärna se om den och upptäcka mer bra musik i stil med tyska Nena som har en 80-tals klassiker med i filmen. 4 av 5 blir betyget från mig. // Max Colliander

Battle for the planet of the apes

Den femte och sista filmen om apornas planet från 1960-1970talet. Filmen tar vid strax efter där fyran slutar och apornas revolution är genomförd. Byn där Ceasar styr är jämlik mellan människor och apor men missnöje gror bland framför allt gorillorna.

I den förbjudna zonen, en stad förstörd av kärnvapen finns överlevande människor som börjat mutera lite, och av ett rent missförstånd tar båda sidor till vapen i samma syfte, att försvara sig. Med lite kommunikation hade det krigsslag som blir oundvikligt kunnat stoppas. Filmen är lysande och metaforerna till vapenhetsens USA är tydliga.

Jag är förvånad att fem filmer irad ändå kan hålla så hög kvalité, och lite förvånad att de inte gjorde fler filmer då det rent storymässigt hade fungerat. Men det var kanske lika bra att stanna på fem filmer. Bortsett från tvåan tycker jag samtliga filmer är toppenbra. 5 av 5 får Battle of the planet of the apes / Max Colliander

Max Collianders blogg

RSS 2.0